Leave us your phone number and e-mail and we will contact you:

Senyals d’alerta dels trastorns d’ansietat

Les persones, al llarg de la nostra vida, adquirim consciència d’aquelles situacions que ens generen estats d’angoixa, estrés, ansietat o tristesa. Aquestes emocions són experiències normals en la vida de les persones i  no les hem d’interpretar com un problema o una patologia. De fet, en certes situacions crítiques com quan ens toca viure situacions d’amenaça o de pèrdua, la reacció més normal és respondre amb ansietat o tristesa. 

Trastorn d'ansietat

Les persones, al llarg de la nostra vida, adquirim consciència d’aquelles situacions que ens generen estats d’angoixa, estrés, ansietat o tristesa. Malgrat tot, algunes vegades la nostra resposta sembla desbordar-se i aquest patiment creix massa, alimentant-se amb pensaments que anticipen el futur o amb la nostàlgia i pena pel passat. Els éssers humans tenim una gran capacitat tant per anticipar fets com per rememorar esdeveniments passats i aquesta capacitat ens ha d’ajudar a aprendre de les experiències i a organitzar o planificar el futur.

Quan els pensaments ens fan percebre amenaces inexistents i/o sentir por davant possibles pèrdues, com per exemple por a perdre un cert estatus professional o a perdre l’estima d’algunes persones, així com patiment per por a sentir-nos en ridícul o avergonyits per coses que considerem que no seran acceptades pels altres, aleshores cal aturar-se a observar si estem vivint les situacions d’una forma adequada o patològica.

L’ansietat, en certs aspectes i en un baix nivell, permet a es persones respondre davant de les demandes externes, però una ansietat desmesurada provocarà un bloqueig en els mecanismes psicòlogics que permeten fer front a les situacions d’una manera adequada. Si aquesta ansietat, a més, perdura en el temps, acabarà generant respostes de tristesa, impotència, incapacitat i, fins i tot, és possible que derivi en un estat depressiu.

Símptomes d’ansietat que ens poden ajudar
a identificar què ens passa
 • Sensació de cansament mental
 • Dispersió o dificultats de concentració
 • Sensació de no poder respondre adequadament als requeriments externs, com la feina o les obligacions familiars, com si tot allò que s’ha de fer fos més difícil cada dia.
 • Pèrdua d’interessos per les coses que abans ens motivaven.
 • Sensació d’estar sovint de mal humor.
 • Intolerància, o ganes de protestar per qualsevol cosa.
 • Insomni de conciliació.
 • Angoixa davant de la incertesa.
 • Pensaments reiterats en torn al tema que ens preocupa sense poder deixar-hi de pensar i  sovint amb la consciència de que seguir-hi pensant no ens ajudarà a resoldre res. Ansietat

   

Aquests indicadors poden estar o no relacionats amb un problema d’ansietat que sigui necessari tractar però són indicadors de que, a més d’estar-ho passant malament, probablement la persona presenta alguna resposta que la supera.  Possiblement, si ens trobem en aquesta situació, és el moment de parar i fer alguna cosa que ens ajudi:

 • Concedir-se un temps de tranquil·litat i de relaxament diari.
 • Dedicar-se uns dies de vacances en cas que sigui possible.
 • Parlar amb alguna persona que ens escolti i ens pugui ajudar.
 • Involucrar-se en alguna activitat de lleure o social.
 • Fer exercici físic.
 • Etc.

És important comprometre’s amb un mateix per complir amb qualsevol de les activitats que ens hem proposat dur a teme per tenir cura del nostre estat emocional.

Símptomes d’ansietat que poden indicar patologia

Cal estar especialment ametents a aquests indicadors, especialment si aquests es mantenen al llarg del  temps i si apareix la sensació de no poder-ne sortir d’aquesta situació:

 • Somatitzacions com: taquicàrdies, dificultats respiratòries , sensació de nus a l’estomac, mareigs, mal de cap o dolors generalitzats al cos.
 • Insomni de manteniment o despertar precoç.
 • Sensació de tristesa gran part del temps.
 • Dificultat per gaudir de les coses que abans ens agradaven.
 • Afectació en la gana per excés o per defecte.
 • Pèrdua de pes o augment de pes.
 • Ganes de plorar, amb plors o sense.
 • Visió de la vida i del futur catastrofista.

En aquesta situació és probable que necessitem una ajuda externa, d’un professional de la salut mental que pugui diagnosticar i ajudar a tractar l’estat emocional afectat.

Ansietat en adolescent
Com superar l’ansietat?

En tots els casos on la persona detecti símptomes d’ansietat i malestar emocional i decideixi buscar ajuda professional serà imprescindible fer un diagnòstic expert, adequat i personalitzat per tal de determinar el millor tractament. Aquest pot abordar-se des de l’àmbit farmacològic però també i especialment, des de l’aspecte cognitiu - conductual.

El tractament farmacològic es dirigeix a tractar la situació crítica i permet que la persona afectada es trobi, poc a poc, en condicions d’afrontar millor la seva recuperació i teràpia psicològica.

Amb el tractament cognitiu-conductual  l’atenció va dirigida a prendre consciència de l’estil de pensament i, especialment, a diferenciar la causa del patiment per tal de poder fer una valoració més objectiva. Conductualment, el professional és capaç d’ajudar al pacient a tenir cura de sí mateix i desenvolupar activitats que li seran beneficioses i el faran sentir millor, sabent que això serà un aspecte indispensable per la curació i per poder tenir cura dels altres.

Ansietat per la situació actual per la pandèmia de Covid-19

En aquests mesos de padèmia, tant durant el confinament com en la situació actual, on continua la incertesa respecte al futur, la por al contagi i l’amenaça de malaltia, moltes persones han experimentat  símptomes d’ansietat. Possiblement en molts casos, aquests no han estat de forma patològica, però en altres casos podrà haver estat el desencadenant d’algun trastorn.

La pandèmia és una situació excepcional que posa a prova cada dia a la població i que, segurament, encara durarà un temps, per aquest motiu mantenir una visió equànime ens permetrà mantenir l’estabilitat emocional que tant necessitem en condicions normals però molt especialment quan vivim situacions estressants.

Share