Leave us your phone number and e-mail and we will contact you:

Inici del programa “La Motxilla Viatgera” per al desenvolupament d’habilitats socials en infants

Guttmann Barcelona ha iniciat la primera edició del programa d’habilitats socials per a infants “La motxilla Viatgera”, dirigit a nens i nenes de primària que necessitin eines per millorar les relacions interpersonals i gestionar altres situacions de tipus social.
 

programa d'entrenament de les habilitats socials

Les habilitats socials són un conjunt de comportaments implicats en les relacions interpersonals i relacionats amb les emocions i sentiments. Permeten establir vincles significatius amb altres persones al llarg de la vida, però hi ha situacions en què no es desenvolupen de manera òptima. En aquest context, “La Motxilla Viatgera” s’adreça a infants amb un trastorn de l’espectre autista (TEA), un trastorn de desenvolupament del llenguatge o altres alteracions de personalitat o conducta que necessitin d’un acompanyament terapèutic per establir una bona base per a la socialització.

El tractament s’estructura en 14 sessions grupals setmanals i una d’individual final, en què s’analitzarà amb les famílies el progrés realitzat per l’infant i s’oferiran recomanacions per continuar l’abordatge en el seu entorn. Els grups són d’un màxim de 6 persones i les famílies hi participen al final de cada sessió. “Els programes existents fins ara oferien un tractament individual que no facilita que l’infant apliqui les estratègies adquirides en un entorn grupal, dificultant la generalització posterior en el seu entorn ecològic”, raona Berta Fernández, neuropsicòloga de Guttmann Barcelona que està a càrrec de les sessions. En aquest sentit,  la coordinadora de Neuropsicologia a Guttmann Barcelona Eulàlia Solís destaca que “la inclusió de les famílies en els tractaments és quelcom que ja s’aplica en diversos programes i forma part de ‘l’ADN Guttmann’”.

Treball més enllà de les sessions 

A cada una de les sessions es treballa una competència diferent, com ara la identificació de les emocions, la resolució de conflictes, el treball en equip o la utilització de l’humor i els dobles sentits. En acabar, cada participant s’emporta dins la seva “motxilla viatgera” un petit recordatori visual del que s’ha treballat, perquè ho pugui seguir posant en pràctica al llarg de la setmana. “L’entorn natural de l’infant és el context ideal d'aprenentatge, per la quantitat d'oportunitats de comunicació i de relació que es donen”, explica Fernández. 

“La Motxilla Viatgera” no se centra únicament en les habilitats relacionals i de comunicació, sinó que també realitza un abordatge de la conducta, fomentant la flexibilitat i el joc cooperatiu. Utilitza a més recursos tecnològics, ja que els participants són nadius digitals i s’ha demostrat la utilitat d’aquest tipus d’eines en el tractament per a infants amb TEA.

En aquesta primera edició hi participen 6 infants d’entre 8 i 10 anys, tot i que l’objectiu en un futur és obrir altres grups a partir de 6 anys.

 

Web del Programa d'entrenament de les habilitats socials.
 

Share