Deixa’ns el teu telèfon mòbil i correu electrònic i ens posarem en contacte amb tu:

Activitat física: de la rehabilitació a la pràctica saludable

L'Institut Guttmann, des dels seus inicis, ha estat un centre pioner en la utilització de la pràctica esportiva com a eina terapèutica.

Activitat física

El doctor Guttmann, amb la seva manera d'entendre el tractament rehabilitador, va incloure l'activitat física i l'esport com a part essencial de l'estructura de la programació dels diferents sistemes terapèutics per a la millora de les capacitats dels usuaris. Aquesta forma de teràpia ha anat creixent i adaptant-se als nous canvis i exigències socials al llarg dels temps sense perdre l'humanisme i l'amor del nostre referent Sir L. Guttmann.

Un altre canvi significatiu de l'activitat física va ser l'any 1992 amb la celebració a Barcelona dels Jocs Paralímpics. Gràcies a aquest esdeveniment, es continua normalitzant la pràctica esportiva de les persones amb discapacitat, augmentant el nombre de practicants i valorant positivament les capacitats que els esportistes van demostrar en un ampli ventall de disciplines esportives a nivell internacional. De la mateixa manera, durant aquesta època es va iniciar el programa Hospisport, que consisteix a iniciar en el món esportiu a persones amb discapacitat que durant el tractament terapèutic en un centre hospitalari van a instal·lacions municipals concertades, on poden continuar amb la pràctica d'esport adaptat un cop donats d'alta.

Gairebé dues dècades després i a causa dels continus canvis socials, tecnològics ... el nostre repte és aconseguir que la pràctica de l'activitat física com a hàbit saludable la pugui fer qualsevol persona en el seu entorn immediat. El funcionament social té com a part de la seva estructura l'accessibilitat d'una gran diversitat d'activitat física i esportiva per a tothom. Les instal·lacions esportives tenen una varietat d'activitats grupals dirigides, aquàtiques, aeròbiques, anaeròbiques, de relaxació ... A més, hi ha moltes empreses esportives que es dediquen a dissenyar programes d'esports a la natura, d'aigua i en la muntanya, perquè estigui a l'abast de la gent en l'actualitat, on tenim uns hàbits d'oci a la nostra població on és evident que moltes d'aquestes hores es dediquen a la pràctica de l'activitat física.

Aquest és un fet que, no fa molt de temps, ningú es podia imaginar. Als anys setanta i vuitanta, quan hi havia alguna persona fent jogging o bicicleta en roba esportiva pels carrers de Barcelona la gent es quedava sorpresa i miraven perplexos. En canvi, ara és un clàssic veure a tots fent esport pels carrers. A més, les carreres populars a tota Espanya cada vegada són més nombroses i compten amb més participants, corrent, en bicicleta, en patins o, fins i tot, handbike.

Però aquests costums no han sortit sol per la nova estructura social, sinó pels beneficis que la pràctica de l'activitat física de manera regular i ben portada suposa per a les persones, tant per a aquelles amb discapacitat com per a les que no la tenen.

ACCEDEIX A L'ARTiCLE SENCER

Font

Share